Urban Tunélls spiller klezmermusikk med trøkk, virtuositet og energi.

Hva er klezmer?

Opprinnelig var klezmermusikken en del av den jødiske kulturen i Øst-Europa før 2.verdenskrig. Musikken oppsto i de jødiske samfunnene i Polen, Litauen, Russland og Ukraina. Melodier fra liturgien i synagogene blandet seg med landenes egen folkemusikk. Rytmer fra Øst-Europa tok farge av uttrykksfull jødisk musikk, og man fikk melodier med bånd til både Europa, Asia og Midt-Østen.

Klezmer er ikke religiøs musikk. Musikken skulle få folk til å danse, og ble først og fremst spilt på fester og i bryllup. De utøvende musikerne var selvlærte, reisende musikanter av lav sosial rang. Musikken har mange likhetstrekk med sigøynermusikk og annen folkemusikk fra Balkan, men har likevel sin egen karakter som skiller klezmer fra annen musikk.

Etter 2. verdenskrig gikk klezmermusikken som uttrykk tapt i sin opprinnelige form. I vår tid har den tatt seg kraftig opp igjen, mest i USA og Vest-Europa.

Klezmer er i utgangspunktet en enkel type folkemusikk, men dagens musikere har begynt å spille den i konsertform, og musikken lever nå sitt eget liv hvor den utvikler seg i flere retninger. Mange ulike artister lar seg inspirere, og mikser de tradisjonelle formene med nye impulser. Dette har resultert i undersjangre som jewish jazz, klezcore og hip hop-klezmer. Band som Balkan Beat Box og Gogol Bordello har tatt det tradisjonelle tonespråket inn på klubbene og ut på de store rockescenene.

Urban Tunélls

Urban Tunélls er en av få norske grupper som spiller klezmer. Overskudd, virtuositet, spilleglede og kreativitet er uttrykk som går igjen i flere konsert og plateanmeldelser.

Helt siden starten har de fokusert på å formidle øst-europeisk, jødisk folkemusikk på innovativt og utradisjonelt vis. Med grunnleggende respekt for tradisjonen bringer de musikken inn i vår samtid gjennom improvisasjon, kreative arrangementer, impulser fra andre stilarter, og ikke minst gjennom virtuositet og formidlingsevne.

De har holdt konserter i USA, Russland, Serbia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge.
Bandet har til nå gitt ut to plater med tradisjonell klezmermusikk, samt et remix-album, hvor DJ og elektronika-artist DJ Kohib har fått leke seg med bandets innspillinger.

jovanole-morten

 

tor-petterstig

 

jomorten

 

tor-pettertrio

Foto: Arne Hauge [ 1,2,3,4,5,7,8 ] Cistian Quezad [ 6 ]